Korzystając z definicji oblicz pochodną następującej funkcji w punkcie x_0
tymrazempochodne: Korzystając z definicji oblicz pochodną następującej funkcji w punkcie x
0
26 paź 14:31
olekturbo: | | x−2−x−1 | | −3 | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | (x−2)2 | | (x−2)2 | |
26 paź 14:54
olekturbo: Aha. Z definicji.

Analogicznie jak w
363 . Troszkę niewygodnie się tu pisze
26 paź 14:59
PW: Warto inaczej zapisać przepis na funkcję:
| | x−2+3 | | 3 | |
f(x) = |
| = 1 + |
| , x∊R\{2}. |
| | x−2 | | x−2 | |
Zgodnie z definicją pochodnej liczymy granicę ilorazu różnicowego (przy h→0):
| | f(3+h) − f)3) | | | |
f'(3) = lim |
| = lim |
| = |
| | h | | h | |
| | | | | | −3 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = − 3. |
| | h | | h | | 1+h | |
26 paź 15:02
tymrazempochodne: Wielkie dzięki, nie wpadłem na ten inny zapis funkcji.
26 paź 18:18
PW: Ale to tylko drobne usprawnienie rachunków, można było bez tej sztuczki.
26 paź 18:26