Ograniczenia, kresy
Przemysław: Zbadaj ograniczoność i wyznacz kresy zbiorów:
a) A={x: log
xx<2}
to są dowolne x, bo 1<2 dla każdego x.
nie ma ograniczenia od góry ani od dołu, więc nie ma kresów
b) E={msinx+ncosx:x∊|R}
teź mi wychodzi nieograniczony, bo np. dla x=0, mamy msinx+ncosx=n
a n może być dowolnie duże albo dowolnie małe.
| | −π | |
można też wziąć x= |
| i dostać −m |
| | 2 | |
Coś mi się nie podobają te wyniki, ale nie widzę błędu (może tyle widzę, że to nieścisłe
rozumowanie).
Proszę o pomoc
26 paź 14:30
J:
a) x nie są dowolne ... x ∊ (0,1) U (1,+∞)
26 paź 14:44
Przemysław: OK, racja.
A w 2)?
26 paź 14:45
J:
co wiemy o m i n ?
26 paź 14:48
Przemysław: Można się domyślać, że są całkowite, bo tak się często oznacza, ale nie ma tego powiedziane.
a tak poza tym to są takie, żeby:
msinx+ncosx było takie, że x są rzeczywiste?
26 paź 14:49
J:
jeśli m i n są całkowite ... to nie ma o czym mówić, ale jeśli są naturalne ...
to można próbować znaleźć kres dolny
26 paź 14:59
Przemysław: Nie mam nigdzie założeń, czy są naturalne czy całkowite, ale załóżmy, że są naturalne, żeby
przypadek był ciekawszy.
26 paź 15:02
Przemysław: Ale nie łapię − co to za zbiór w ogóle:
takie msinx+ncosx, że x jest rzeczywiste.
to ma być zbiór takich kombinacji: msinx+ncosx. Ale w jaki sposób te kombinacje są ograniczone
przez x. Ew. można wziąć kres dolny m=0, n=0 czyli kombinacja 0+0=0
26 paź 15:04
Przemysław: "Ew. można wziąć kres dolny 0, dla m=0, n=0 czyli kombinacja 0+0=0"
26 paź 15:05
J:
to jeszcze tylko umowa, czy 0 traktujemy jako liczbę naturalną ...
jeśli tak, to kres dony : − 1
jeśli nie, to kres dolny: − 2
26 paź 15:06
Przemysław: Hmm... jak doszedłeś do tych wyników?
26 paź 15:09
Przemysław: Przecież, dla:
msinx+ncosx=−4
co jest mniej niż −1.
ja bym był za tym, że nie jest jednak ograniczony
26 paź 15:15
J:
n,m ∊ N i m ≠ n ( to oczywiste)
a) niech n = 0 i m = 1
element zbioru E ma postać: 0*sinx + 1*cosx = 1*cosx i mimimum: −1
b) niech n = 1 i m = 2 ....
element zbioru E ma postać: 1*sinx + 2*cosx = [dla np. x = π] = 2*(−1) = − 2
26 paź 15:15
J:
fakt .... źle kombinowałem
26 paź 15:17
Przemysław: Hmm.. No dobra, trochę dziwne było to zadanie z E

Dziękuję bardzo za pomoc
26 paź 15:20
J:
a jednak miałem rację ..

przemysl jeszcze raz
26 paź 15:24
J:
nie...nie miałem ... pomyślałem o czymś innym
26 paź 15:25