jednorodnosc fukcji
Ania: Witam, wytłumaczy mi ktoś jak ugryźć to zadanie

?
Sprawdzić czy funkcja jest jednorodna:
f(x,y,z)= 2
√x *
4√yz + 3x +y −z
26 paź 13:20
Ania: ma ktoś jakąś wskazówke? czy najpierw musze policzyć pochodne cząstkowe

?
26 paź 13:35
PW: Jednorodność w sensie
f(au) = af(u),
gdzie u jest dowolnym argumentem (w tym wypadku u = (x,y,z)), zaś a jest dowolną
liczba rzeczywistą? To po prostu podstawić (ax, ay, az) i sprawdzić, czy otrzymamy af(x,y,z).
26 paź 14:18
Ania: czyli jeśli mam przydklad taki jak wyżej to dobrze to zrobilam ?
f(αx, αy, αz)= 2*
√αx *
4√αy * αz + 3 *αx + αy −αz= α(2
√x *
√yz + 3x + y − z)
czyli funkcja jest jednorodna

26 paź 15:32
26 paź 21:07