Algebra
zagubiona: Niech v
1=[[4,4,2a+3b,b−a] v
2=[3?3,−3a,2a−3b]
Dla jakich parametrów a,B wektory v
1,v
2 ∊ lin(u
1,u
2)
u1=[1,1,−1,3] u2=[2,2,2,−1]
Bede baaaardzo wdzięczna na wszystkie wskazówki

!
26 paź 13:12
PW: Patrząc na dwie pierwsze współrzędne wektora v
1 można wysnuć wniosek, że np.
(1) v
1 = 2·u
1 + u
2.
Rzeczywiście,
2·u
1 + u
2 = 2·[1,1,−1,3] + [2, 2, 2,−1] = [2, 2, −2, 6] + [2, 2, 2, ,−1] = [4, 4, 0, 5]
− dla pierwszych dwóch współrzędnych otrzymaliśmy te same liczby co w v
1. Dwie następne będą
takie same jak w v
1, gdy
Jeżeli tylko wyznacznik główny tego układu
W = −2ab − 3ab = − 5ab ≠ 0.
to układ ma jednoznaczne rozwiązanie.
Pokazaliśmy w ten sposób, że jeśli żadna z liczb a, b nie jest zerem, to równość (1) jest
prawdziwa, czyli v
1 jest liniową kombinacją wektorów u
1 i u
2..
O v
2 nie będę się wypowiadał, bo u mnie w definicji tego wektora widać tajemnicze [3?3,...]
26 paź 14:44
zagubiona: Dziękuje bardzo

! Tajemniczy znak zapytania to miał być po prostu przecinek, ale rozumiem ze
trzeba zrobic analogicznie
26 paź 14:57
zagubiona: A pomógłbys mi z tum zadankiem ?
Wykaz ze (u1,u2,t1,t2) jest baza przestrzeni liniowej R4
u1=[1,1,−1,3] u2=[2,2,2,−1] t1=[1,0,0,0] t2=[0,1,0,0]
Wykazałam, ze są liniowo niezależne, ale nie wiem jak wykazać, ze rozpinają V
26 paź 15:02
PW: A nie ma na ten temat twierdzenia?
26 paź 15:06
zagubiona: Nie wiem. W każdym razie na zajęciach nie było
26 paź 15:15