warstwica
Ada: Warstwica funkcji.
Może ktoś mi wytłumaczyć o co w tym chodzi, nie wiem jak się za to zabrać.
Wyznaczyć warstwicę funkcji f(x,y) na poziomie c>0
f(x,y)= xy
26 paź 12:01
Ada: pommoze ktoś?
26 paź 12:29
J:
Warstwica to zbiór punktów należących do dziedziny , dla których funkcja przyjmuje taką samą
warość.
tutaj masz funkcję: f(x,y) = x*y i szukamy warstwicy na poziomie : c > 0
| | c | |
zatem: xy = c ⇒ y = |
| ....czyli warstwicą tej funkcji na poziomie c |
| | x | |
26 paź 12:36
Ada: ok niby rozumiem, mam jeszcze przykład b, mógłbyś mi sprawdzić czy dobrze zrobiłam?
f(x,y)= 2
√x2 + y2
2
√x2+y2 =c
√x2+y2= c/2
x
2+y
2=
√c/2
y= c/2 −x

?
26 paź 12:45
J:
| | c | | c | |
nie tak ... √x2 + y2 = |
| ⇒ x2 + y2 = ( |
| )2 . czyli warstwicą na poziomie c |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
jest okrąg o środku S(0,0) i promieniu: r = |
| c |
| | 2 | |
26 paź 12:49
Ada: ale dlaczego we wczeesniejszym przykładzie wyliczaliśmy y , a w tym drugi zostało x
2 +y
2
26 paź 12:53
J:
bo w pierwszym przypadku rzutem przekroju na płaszczyznę OXY była hiperbola,
a w przypadku tej funkcji rzutem jest okrąg
26 paź 12:55