Wyznacz największą liczbę całkowitą spełniającą nierówn2^x - U{7}{4} < U{1}{4^x}
K: Wyznacz największą liczbę całkowitą spełniającą nierówność :
moje rachunki:
| | 7 | | 1 | | 1 | |
2x − |
| < |
| < |
| 2x=t , t>0 |
| | 4 | | 4x | | 22x | |
i nie wiem co dalej .. ;<
26 paź 10:37
J:

To jest wykres: 4t
3 − 7t
2 − 4
26 paź 11:02
K: Dzięki, ale chciałbym wiedzieć jak to algebraicznie rozwiązać.
26 paź 11:08
J:
jak każą nierówność trzeciego stopnia ... odgadujemy ,ze: x = 2 jest pierwiastkiem,
potem dzielisz wielomian przez dwumian : x − 2
26 paź 11:11
K: dobra, wyliczyłem sobie pierwiastek z tego za pomocą wzrou x=p/q . z wcześniejszej postaci,
gdzei były ułamki coś nie mogłem wyliczyć.
26 paź 11:12