nierówność
Maria: Dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b prawdziwa jest nierówność (a+b)2 − (a−b)2:
A) (a+b)2 − (a−b)2 = 2ab
B) (a+b)2 − (a−b)2 = −4ab
C) (a+b)2 − (a−b)2 = 0
D) (a+b)2 − (a−b)2 = 4ab
Odpowiedź uzasadnij. Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?;>
9 gru 22:39
kaz: D)
rozwiń wzory skróconego mnożenia i zredukuj wyrazy podobne
9 gru 22:43
Mych: zrobiłam to i mi nie wyszło... ; / może pomyliłam się w obliczeniach..zrobię jeszcze raz.
9 gru 22:44
zefir:
Chyba równość

?
c
2 −d
2= ( c +d)(c −d)
c = a+b d = a −b
to:
(a+b)
2 −( a −b)
2= ( a+b +a −b)( a+b −a +b)= 2a *2b = 4ab
9 gru 22:46
Mych: Okej, udało się

rzeczywiście D =)
9 gru 22:47
Mych: dzięki.
9 gru 22:48