W URNIE JEST TYLE SAMO KUL....
Michess: Z urny w której jest tyle samo kul czarnych, białych i zielonych, wyjęto bez oglądania jedną
kulę, następnie wylosowano 2 kule. Prawdopodobieństwo tego, ze są one białe wynosi 1/11. Ile
kul było w urni na początku? odpowiedź ma być 12
26 paź 00:55
olekturbo: wydaje mi sie ze 12
26 paź 00:57
Michess: Wyjdź, jak masz żartować
26 paź 01:12
olekturbo: 
dobranoc
26 paź 01:15
:): w urnie bylo 3n kuli
n−czarnych
n−białych
n−zielonych
− wyjęto jedną kule (niewiadomo którą) więc zostało 3n−1
Wylosowano 2 kule
P(BB)=P(BB|A)*P(A)+P(BB|A')*P(A'), gdzie A− zdarzenie polegajace na wylosowaniu 1 kuli białej
(na początku)
czyli podstawiajać wszystko
| | (3n−1)! | | (n−1)! | | n! | |
3 |
| =11* |
| +22 |
| |
| | 2*(3n−3)! | | 2*(n−3)! | | 2*(n−2)! | |
3(3n−1)(3n−2)=11(n−1)(n−2)+22n(n−1)
i widać, że n=4 spełnia (po obu stronach mamy 330)
więć na początku było 3n=3*4=12 kul
26 paź 01:29
pipa: teraz Michess podziękuj !
26 paź 08:47