Liczby zespolone!!
Gackt: Liczby zespolone

Przedstaw w postaci trygonometrycznej liczbę:
z=ctgα + i
undefined
25 paź 23:23
ICSP: | | 1 | |
= |
| * (cosα + isinα) |
| | sinα | |
25 paź 23:25
Gackt: hmmm czyli IzI=1/sinα

?
undefined
25 paź 23:28
ICSP: na to wychodzi
25 paź 23:29
Gackt: ehh to proste Dzięki

undefined
25 paź 23:29
ICSP: Chociaż coś mi tu nie pasuje, nie masz podanego przedziału ?
25 paź 23:31
PW: | | 1 | | 1 | |
|z|2 = z·z̅ = (ctgα+i)(ctgα−i)= ctg2α + 1 = |
| , a więc |z| = |
| tak na |
| | sin2α | | |sinα| | |
wszelki wypadek.
25 paź 23:38