proszę
pomocy: | | 4 | | 4 | | 4 | |
Oblicz sumę szeregu geometrycznego −4+ |
| − |
| + |
| −... |
| | 5 | | 25 | | 125 | |
25 paź 22:02
sushi_gg6397228:
a1=
q=..
Sn=...
25 paź 22:03
pomocy: | | a1 | |
czyli ze wzoru S= |
| to jak to podstawić? |
| | 1−q | |
25 paź 22:08
sushi_gg6397228:
policzyc a1 i q
25 paź 22:10
pomocy: Czyli jak?
25 paź 22:14
sushi_gg6397228:
przeciez a1 jest podane w zadaniu− ręce opadają ....
25 paź 22:21
pomocy: a q=5?
25 paź 22:25
sushi_gg6397228:
a1 *q= a2
q ≠5
25 paź 22:26
Metis: −4*5=−20 − nie
Myśl.
25 paź 22:27
pomocy: a1= 4 ?
25 paź 22:27
azeta: a q można obliczyć z magicznej własności szeregu, która mówi że każdy następny wyraz jest
iloczynem pewnej liczby q i wyrazu poprzedniego
25 paź 22:27
pomocy: q= −5?
25 paź 22:39
25 paź 22:40
5-latek: Przeciez |q|<1 co oznaczz ze −1<q<1
25 paź 22:42
25 paź 22:53
5-latek: No i dalej licz
25 paź 22:55
pomocy: − 3.33 ?
25 paź 22:59
5-latek: Oczekujesz potwierdzenia tak prostych obliczen ?
25 paź 23:05