Napisz równanie prostej stycznej do okręgu
Liwia : Napisz równanie stycznej do okręgu o równaniu (x+2)2 + (y+3)2 = 4 przechodzącej przez punkt
x=25 i y=1. Bardzo proszę o rozwiazanie.
25 paź 21:36
sushi_gg6397228:
wzór znasz ?
25 paź 21:37
Liwia : Jaki wzór?
25 paź 21:40
ax:
Punkt S(−2,−3) jest odległy o 2 od prostej y−1=a(x−25)
25 paź 21:41
Liwia : Nie umiem obliczyć współczynnika koerunkowego
25 paź 21:42
pigor: ..., np. tak :
szukasz stycznej : y−1=a(x−25) do okręgu (x+2)
2+(y+3)
2=4 ⇒
⇒ y=ax−25a+1 i (x+2)
2+(ax−25a+4)
2=4 i Δ=0 ⇒
⇒ x
2+4+4x+a
2x
2+625a
2+16+50a
2x+200a+8ax−4= 0 ⇔
⇔ (1+a
2)x
2+(4+8a+50a
2)x+16+200a+625a
2=0 i Δ=0 ⇒
⇒
(4+8a+50a2)2−4(1+a2)(16+200a+625a2)= 0 i stąd ..

policz szukany współczynnik a.
26 paź 00:30
Aga1.: lub zastosuj wzór na odległość punktu (środka okręgu )S(−2,−3) od prostej
y=ax−25a+1
ax−y−25a+1=0
d=r=2
rozwiąż równanie
26 paź 08:55