Rozwiaz rownanie
Janek20: Rozwiąż równanie w przedziale <0;2π>:
Sin
2 x − cos
2 x=0
Pomocy
25 paź 20:35
olekturbo: sin
2x−cos
2x = 0
sin
2x−(1−sin
2x) = 0
sin
2x−1+sin
2x = 0
2sin
2x = 1
| | √2 | | √2 | |
sinx = |
| v sinx = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
x = 45 + k * 90
25 paź 20:39
olekturbo: ahm, w przedziale <0,2π>
wiec x = 45 v x = 135 v x = 225 v x = 315
25 paź 20:40
Pomocy: sin2x − cos2x= (sinx − cosx)(sinx + cosx)=0 ⇒ (sinx− cosx)=0 ⋁ (sinx + cosx)=0
sinx−cosx=0 ⇒ sinx=cosx ⋁ sinx+cosx=0 ⇒ sinx=−cosx
I sprawdzasz dla jakich wartości z przedziału <0;2π> zachodzą te równości.
25 paź 20:43
ICSP: to jeszcze ja :
sin
2x − cos
2x = 0
cos2x = 0
25 paź 20:44
olekturbo: Czyli na jedno wychodzi
25 paź 20:44
Pomocy: Można też jak kolega powyżej.
25 paź 20:44
Janek20: Dziękuję serdecznie pysie
25 paź 20:44
Eta:
sin
2x−cos
2x= −cos(2x)
| | π | | π | | π | |
to sin2x−cos2x=0 ⇔ cos(2x)=0 ⇒ 2x= |
| +kπ ⇒ x= |
| +k |
| , k∊C |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | π | | 3 | | 5 | | 7 | |
dla x∊<0,2π> x∊{ |
| , |
| π, |
| π, |
| π} |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
25 paź 20:47
Eta:
25 paź 20:48