zbiór funkcji
52a: | | x2−4 | |
Skąd mam wiedzieć, że R/{0} jest zbiorem funkcji f(x)= |
| ? Podpowiedziałby mi |
| | x(x2+1) | |
ktoś?
9 gru 22:23
Basia:
R/{0} nie jest zbiorem funkcji, bo coś takiego w ogóle nie istnieje
R/{0} jest dziedziną funkcji
A dlaczego ? Zastanów się.
Jaką liczbą nie może być mianownik ułamka ?
9 gru 22:38
52a: 0.
9 gru 22:41
Basia:
a mianownik = x(x*2+1) czyli
x(x2+1)≠0
x≠0 i x2+1≠0
x2+1 nigdy nie jest równe 0 bo x2≠−1
czyli jedyne założenie to x≠0 czyli D=R/{0}
9 gru 22:47
Basia: mianownik = x(x2+1) oczywiscie
9 gru 22:48