marcin: Od razu zadanie: Rozważ czy liczba 2008 może być sumą kwadratów dwóch liczb naturalnych.
a2+b2=2008. Stworzyłem prościutki program i wiem, że takich liczb nie ma, ale nie wiem
jak tego dowieść matematycznie.
27 paź 19:01
pipi:
Mysle ,ze trzeba rozwazyc przypadki
dwie liczby parzyste
dwie nieparzyste
parzysta i nieparzysta
np dla parzystej inieparzystej mamy
(2n)kw + (2n+1)kw =2008
8n kw +4n -2007=0
jak obliczysz Δ -tę to będzie liczba niewymierną
Δ= 16(1+2*2007) pierwiastek z Δ-ta niewymierny czyli nie ma takich liczb
podobnie dla pozostalych
Dobrze myślę

?

odpisz czy tak

myśle ,że tak nawet jestem pewna

pozdrówka
27 paź 22:42
b.: pipi: dla parzystej i nieparzystej oczywiście się dostanie sprzeczność,
bo suma parzystej i nieparzystej daje nieparzystą, czyli nie da 2008
2008 = 8*251
i 251 jest liczbą pierwszą, która przy dzieleniu przez 4 daje resztę 3,
więc 2008 nie przedstawia się w postaci sumy dwóch kwadratów.

Dlaczego?
Jest na to odp. twierdzenie, zob. np. tutaj (usun spacje z adresu):
http://en.wikipedia.org/wiki/Fermat%27s_theorem_ on_sums_ of_two _squares
cytat:
Since the Brahmagupta–Fibonacci identity implies that the product of two integers that
can be written as the sum of two squares is itself expressible as the sum of two
squares, this shows that any positive integer, all of whose odd prime factors congruent
to 3 modulo 4 occur to an even exponent, is expressible as a sum of two squares. The
converse also holds.
Ale proponowałbym zastanowić sie samemu w tym przypadku nad bezpośrednim
dowodem, powinno się udać.
Wskazówka: kwadrat liczby całkowitej daje resztę 0 albo 1 przy dzieleniu przez 4.
27 paź 23:27
pipi: marcin podobnie otrzymasz liczbe niewymierną z pod pierwiastka przy
dwu parzystych i dwu nieparzystych co kończ dowód
tak uważam i napewno tak jest , bo tylko te przypadki należy rozpatrzyć bo innych
mozliwości nie ma
to w/g mnie najprostsza dedukcja jeżeli chodzi o liczby naturalne
tylko rozważenie (2n 2n+1), (2n ,2n ), (2n +1 , 2n+1)
takie moje zdanie inic tu wiecej nie trzeba rozpatrywać by to w najprostsz sposób
wykazac
Jezeli Cie nie przekonałam to szkoda

27 paź 23:48
pipi: Jeszcze dodam ,że matematyczny dowód najprościej jak tylko się
da to trzy równania kwadratowe gdzie we wszystkich pojawia sie pierwiastekkw. z 251
,który jest liczba niewymierna

tak

zgadzasz się

dobrej nocki

!
27 paź 23:58
marcin: pipi: 2009 jest sumą kwadratów 35 i 28, czyli twój przypadek 2n i 2n+1, jednak i tak
√Δ
dla 2009 i tak wychodzi niewymierny
b.: twoje jest troszkę za skomplikowane jak na własne rozwiązanie

gdyż teoretycznie
nie znam tego twierdzenia
Ja spróbowałem tak:
Jeżeli 2008 = x
2 + y
2 to: x<=
√2008 i y<=
√2008; Następnie przekształcamy do wzoru
2008 - x
2 = y
2 i sprawdzamy czy istnieją takie naturalne x mniejsze równe ~44,8 przy
których 2008 - x
2 daje kwadrat liczby całkowitej.
28 paź 22:29
pipi: Witam

przeciez chcemy wykazać ,że suma kw. dwu liczb naturalnych jest = 2008
co w kazdym przypadku daje nam niewymierny pierwiastek wyróznika i kończy dowód

Upieram się przy tym rozumowaniu i ,bo w/g mnie jest jaknajbardziej poprawne

Zbyt wnikliwa dedukcja przy oczywistych przypadkach staje się okrężną drogą
do rozwiązania problemu( to taka moja filozofia- na skróty)
myśl dalej , myslenie ma zawsze przyszłość....powodzenia, cierpliwości i pozytywnych
wyników
pozdrawiam

PS: Jeżeli uporasz sie z tym dowodem mam nadzieje,że pochwalisz sie sukcesem

czekam z niecierpliwością.
28 paź 22:58
marcin: pipi: ale twój dowód pokazuję, że 2009, które można rozłożyć na 352 + 292, nie można
rozłożyć na sumę kwadratów liczb naturalnych, co jest nieprawdą i łamie ten dowód. Poza
tym n przy każdej z tych liczb czy to parzystej czy nie jest inne.
28 paź 23:15
Mycha: pipi jezeli chodzi o Twoj dowod (to co napisalas na poczatku) to w tym momencie zakladasz
ze sa to kolejne liczby(w przypadku jednej parzystej i jednej nieparzystej liczby)
dlatego przy 2009 tez wychodzi ze takich liczb nie ma
28 paź 23:25
28 paź 23:26
marcin: pomyłka mała

35 i 28 , we wcześniejszym poście napisałem dobrze

, a np. 2005 ma 2
rozkłady 41 i 18, oraz 39 i 22 , c++ prawdę ci powie
28 paź 23:29
pipi: o czym My mówimy o 2008 roku czy o liczbie 2008 tylko dla niej miał być ten dowód

bo proste,,,ze i 3*3 + 4*4 =25
zrozumiałam,ze dowód dotyczy tylko równania
a*a +b*b = 2008
stąd moja pewność takiego przeprowadzenia dowodu

spadam ,bo głowa pełna kwadratów w końcu roku 2008
29 paź 00:13
b.: Tak Marcin, Twoje rozumowanie jest dobre.
Można je nieco przyspieszyć patrząc na reszty z dzielenia np. przez 4.
Kwadrat każdej liczby całkowitej daje resztę 0 albo 1 przy dzieleniu przez 4,
więc suma dwóch kwadratów daje resztę 0, 1 albo 2.
A ponieważ 2008 dzieli się przez 4, więc jeśli 2008=a2+b2, to obie liczby a,b muszą być
parzyste.
Czyli a=2m, b=2n
i mamy
502=m2+n2.
No i teraz patrzymy znowu na resztę z dzielenia przez 4, 502 daje resztę 2, więc m i n
muszą być nieparzyste, itd...
29 paź 16:44
pipi: 
OK Marcin (b)
29 paź 16:47
marcin: "Kwadrat każdej liczby całkowitej daje resztę 0 albo 1 przy dzieleniu przez 4,
więc suma dwóch kwadratów daje resztę 0, 1 albo 2." - w drodze do domu tak ~15:30 do tego
doszedłem

Znaczy to jest tak: jak liczba wyraża się przez 4k +1 to zawsze rozkłada się na sumę
kwadratów, jeżeli zaś przez wzór 4k+0 lub 4k+1 to czasami rozkłada się na sumę
kwadratów.
Więc co ma da to:
"A ponieważ 2008 dzieli się przez 4, więc jeśli 2008=a2+b2, to obie liczby a,b muszą być
parzyste.
Czyli a=2m, b=2n
i mamy
502=m2+n2.
No i teraz patrzymy znowu na resztę z dzielenia przez 4, 502 daje resztę 2, więc m i n
muszą być nieparzyste, itd.."
Co to nam da?
29 paź 18:18
b.: Zawęża obszar poszukiwań.
cytuję
,,Następnie przekształcamy do wzoru
2008 - x2 = y2 i sprawdzamy czy istnieją takie naturalne x mniejsze równe ~44,8 przy
których 2008 - x2 daje kwadrat liczby całkowitej.''
czyli wstawiasz x=1,2,3,...44 i sprawdzasz, zgadza się?
1. jak zauważysz to co wyżej napisałem, wystarczy sprawdzać x=2,4,6,...,44
2. z drugiej uwagi wystarczy sprawdzać x=2,6,10,...,42 (liczby postaci 2*nieparzysta)
możesz sprawdzić 44 możliwości, możesz 22, możesz 11 (a przypuszczalnie
nawet jeszcze mniej...)
29 paź 18:34
marcin: ok, faktycznie masz racje

thx.
chociaż jeżeli zadanie jest rozważ, czy 2008... itd to, z drugiej strony mogę powiedzieć,
że jeżeli 2008 przedstawia się jako 4k + 3, a na sumę kwadratów można rozbić zawsze
liczbę wyrażoną wzorem 4k +1, a czasami liczbę wyrażoną wzorem 4k lub 4k + 2, to 2008 na
pewno nie ma sumy kwadratów.
Te czasami przy 4k oraz 4k + 2 wywodzi się z tego, że np. 6 = 4 x 1 + 2, a nie da się
wyrazić przez sumę kwadratów (ale 18 = 4 x 4 +2, da się) oraz 12 = 4 * 3, a nie da się
wyrazić przez sumę kwadratów (ale 36 = 9 x 4, da się) [czyli przez podanie przykładów
nieprawdziwych].
29 paź 18:54
b.: ,,jeżeli 2008 przedstawia się jako 4k + 3''
...no ale się nie przedstawia

gdyby było pytanie o np. 2007, to by było dużo łatwiej

Nie zawsze można rozbić liczbę postaci 4k+1 na sumę kwadratów, np. 21 się nie da.
Twierdzenie jest takie:
n NIE da się rozbić na sumę 2 kwadratów
⇔
istnieje liczba pierwsza p postaci 4k+3 taka, że maksymalna potęga
z jaką p dzieli n jest nieparzysta (tzn. dla pewnej liczby nieparzystej w liczba
p
w dzieli n, ale p
w+1 już nie dzieli n)
(pipi: oczywiście to jest spoza programu liceum, ale moim zdaniem jest ciekawe

)
czyli np. 21=3*7 się nie da, bo 3 dzieli 21, a 3
2 nie, no i 3 jest postaci 4k+3
(tak samo jest zresztą z drugim dzielnikiem: 7)
ale 36 się da, bo 36=2*2*3*3 i jedyną liczbą pierwszą postaci 4k+3, która dzieli
36 jest 3, no ale 3 dzieli 36 max w potędze parzystej: 3
2 dzieli 36, a 3
3 już nie
no i tak też jest z 2008: 2008=8*251 i 251 jest l. pierwszą postaci 4k+3
(251 dzieli 2008, 251
2 nie)
dowód twierdzenia jest dość elementarny i nie za długi, no ale samemu ciężko by było coś
takiego udowodnić
29 paź 19:28
pi ..kwadrat : Zgadzam się,ze ciekawe i pobudza do myslenia (jak wszystko w tej "królowej nauk'

Szoda mi tylko,że za dużo "nabiło" mi lat!

i wiadomości nabyte na studiach
matematycznych już niestety uciekły

. Dobrze ,,,,,,ze zdrowie dopisuje


Chce mi się jeszcze pomagać co nieco "dzieciakom" i daje i to wielka radość

i satysfakcję,że jeszcze co nieco w głowie pozostało( 20 lat minęło kiedy to przestałam
mieć kontakt z młodzieżą.(uczac matmy) Myśle,że tu nie zajrzą i nie dowiedzą sie kim
jest "pipi"

wybaczcie mi ,że czasami pomylę jakes znaki i obliczonka .

matma zawsze yła najwiekszą moja pasją a praca z młodzieżą(może to dziwne w
dzisiejszych czasach) dawała mi pełną satysfakcję

Do dzisiaj w portalu " nk" dostaję tego dowody i tym bardziej jestem
usatysfakcjonowana

W/g Was czy mam pomagać

czy nie

Mam nadzieję,ze zmienicie zdanie o "pipi" niczego nie bajeruję zawsze byłam
"nauczycielem-kumplem" i tego do dzisjaj nie żałuję

pozdrawiam "tęgie głowy
"matematyczne
tzn Marcina i "b"
29 paź 20:09
marcin: ,,jeżeli 2008 przedstawia się jako 4k + 3'' ...no ale się nie przedstawia.
faktycznie troszkę mi się pomieszało. no to wydaje się, że najprostszą metodą bez
używania twierdzenia jest to co ja proponowałem + obniżenie możliwości
29 paź 20:11
b.: pipi: pomagaj, pomagaj

nie bierz za bardzo do siebie ewentualnych poprawek np. moich,
po prostu, jak widzę że ktoś pomaga niepoprawnie, to się wtrącam - chyba nie
masz nic przeciwko?
a pomyłki zdarzają się każdemu
pozdrowienia
29 paź 20:25
paula: suma kwadratów dwóch kolejnych liczb naturalnych jest równa 221. Jakie to liczby?
23 lis 13:00
%3Cpre%3E%3Cb%3Epaula%3A%3C%2Fb%3E%20suma%20kwadrat%C3%B3w%20dw%C3%B3ch%20kolejnych%20liczb%20naturalnych%20jest%20r%C3%B3wna%20221.%20Jakie%20to%20liczby%3F%0A%3C%2Fpre%3E
23 lis 13:00
Mila: 1)
2008=23*251=8*(4*62+3)
Liczba pierwsza 251 jest postaci ( 4k+3) w nieparzystej potędze, zatem 2008 nie da się
przedstawić
w postaci sumy kwadratów dwóch liczb naturalnych
2)
221=13*17 obie liczby pierwsze są postaci (4k+1), k∊N
221=(32+22)*(42+12)=
=(3*4+2*1)2+(3*1−2*4)2=142+52
2 sty 20:14