równanie logarytmiczne
olla: rozwiąż równanie:
102+6+10+...+4n+2=0,1−98
wyszło an=2n2
dalej zapisałam
102n2=1098
czyli: 2n2=98
n=7 lub n=−7 jest źle w odpowiedzi jest 6 gdzie błąd ?
25 paź 20:26
olekturbo: an źle
25 paź 20:30
olekturbo: | | 2+4n+2 | |
Sn = |
| *n = 2n2+2n |
| | 2 | |
25 paź 20:30
olla: dziękuję
25 paź 20:34
Mila:
a
1=2 , r=4 c.a.
a
k=a
1+(k−1)*r
4n+2=2+(k−1)*4
4n=4k−4
4n+4=4k
k=n+1 ⇔suma w wykładniku ma n+1 składników
=(2n+2)*(n+1)=2n
2+4n+2
10
2n2+4n+2=10
98
2n
2+4n+2=98
2n
2+4n−96=0
n
2+2n−48=0, n∊N
Δ=4+192=196
| | −2−14 | | −2+14 | |
n= |
| ∉D lub n= |
| =6 |
| | 2 | | 2 | |
===================
25 paź 20:35