Kombinatoryka
Kacper: Ile jest ciągów złożonych z ośmiu liter α i ośmiu liter β, w których każda litera znajduje się
obok przynajmniej jednej takiej litery? Jak się za to zabrać?
25 paź 20:20
PW:
(1) a1+b1+a2+b2+a3+b3+a4+b4 = 16
Suma taka opisuje rozłożenie kolejnych grup liter α i grup liter β.
Przykład:
(2) 3+0+2+6+3+2+0+0 = 16
to opis sytuacji
(α,α,α,α,α,β,β,β,β,β,β,α,α,α,β,β).
Liczba 0 po pierwszej trójce pokazuje, że w tym miejscu nie wstawiono grupy liter β, a więc
grupa 3− wyrazowa liter α i 2−wyrazowa liter α zostały połączone w grupę 5−wyrazową. Końcowe
zera sygnalizują, że suma osiągnęła wartość 16, a więc po ostatniej grupie 2 liter β już nic
nie ma).
Wybraliśmy opis typu (1), w którym kolejne składniki oznaczają na przemian liczby liter α i
liczby liter β z zastrzeżeniem, że
(3) a1+a2+a3+a4 = 8
i
(4) b1+b2+b3+b4 = 8
i ai ≥ 2, bj ≥ 2 lub ai = 0 lub bj = 0. Cztery składniki dobrze opisują sytuację, gdyż nie
może być ich więcej (maksymalna liczba grup to 4 − w sytuacji, gdy tworzymy grupy 2+2+2+2).
Może umiesz rozstrzygnąć, ile jest rozwiązań spełniających warunki (3) i (4) (w liczbach
naturalnych co najmniej równych 2 lub będących zerami).
25 paź 22:31