Logarytmy, wyznaczanie w prostokątnym układzie współrzędnych
Uneur: W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych punktów płaszczyzny, których
współrzędne spełniają poniższe warunki
Log y=Log (y+2x) − Log x
25 paź 20:12
Mila:

log y=log (y+2x) − log x
D:
y>0 i y+2x>0 i x>0
y>0 i y>−2x i x>0 pierwsza ćwiartka na prostą y=−2x
xy=y+2x
xy−y=2x
y*(x−1}=2x
| | 2x | |
y= |
| część hiperboli leżąca w I ćwiartce |
| | x−1 | |
25 paź 20:58
Uneur: Dziękuję bardzo

, w sumie to już sobie zdążyłem poradzić ale moim zdaniem warunek y+2x>0 nie
jest konieczny skoro dodaje że x>0 i y>0
25 paź 21:03
Mila:
D:
y>0 i y+2x>0 i x>0⇔
y>0 i y>−2x i x>0 ⇔ po narysowaniu wykresu:
x>0 i y>0
=======
25 paź 21:22