ROZWIĄŻ RÓWNANIE
Niezdara: ROZWIĄŻ RÓWNANIE
x2<3|x|
25 paź 20:06
Saizou :
np tak, zauważ że x2=|x|2, zatem
|x|2−3|x|<0
|x|(|x|−3)<0 ⇒|x|−3<0⇒|x|<3⇒x∊(−√3+√3)
25 paź 20:09
Niezdara: Wynik jest zły ale sobie poradziłem dzięki.
X
2<3|X| t=|X|
X
2−3|X|<0
|X|
2−3|X|<0
t
2−3t<0
Δ=9
t1=0 t2=−3
i przyrównujemy do |x| te dwa miejsca zerowe
25 paź 20:21
PW: Do takiego głupstwa liczysz deltę, i to się zemściło.
25 paź 23:13
ICSP: wyrzucić z rozwiązania
Saizou 0 i będzie

.
25 paź 23:16
ICSP: chociaż nie będzie

Prawie wszystko źle
25 paź 23:18
PW: Jeszcze nie, bo mu się coś w rozumie przestawiło

(znam ten stan, zwłaszcza gdy się nie pisze
na kartce) i niepotrzebnie napisał pierwiastki.
25 paź 23:19
pigor: ..., bardzo ładnie zaczął do miejsca:
a więc ... ⇔
|x|(|x|−3)< 0 ⇔ 0< |x|<3 ⇔ |x| >0 i |x|< 3 ⇔
⇔ x∊R\{0} i −3< x< 3 ⇔
−3<x<0 v 0<x<3 ⇔
x∊(−3;0) U (0;3).
25 paź 23:34