Sprawdzenie
msuj: Cześć, chciałem poprosić o pomoc w zadaniach. Nie wiem czy dobrze je rozwiązałem, z góry
dzięki.
1. Wykazać, że funkcja nie ma ekstremum.
x
5−5x
3+25x
policzyłem pochodną wyszło mi: 5x
4−15x
2+25 i Δ<0 i to koniec?
| | 2 | |
2. Najmniejsza i największa wartość funkcji f(x)=x+ |
| −2 w przedziale <1,4> i tutaj nie |
| | x | |
wiedziałem jak to zrobić więc narysowałem wykres podstawiając pod x 1, 2, 3, 4 i z tego
odczytałem, można tak zrobić?
| | x2+2 | |
3. Przebieg zmienności funkcji f(x)= |
| |
| | x+1 | |
tutaj trzeba podać dziedzinę, przeciwdziedzinę, asymptoty, ekstrema, miejsca zerowe, przeciecia
z Oy, granice, i coś jeszcze?
25 paź 20:06
Pawel: 1) tak
2) liczysz ekstrema funkcji, mozesz otrzymac punkty P0 , P1 itd. a nastepnie liczysz wartosc
fukcji w kazdym z tych punktow i na koncach przedzialu ( f(1), f(4) ) − wybierasz wartosc
najmniejsza i najwieksza z uzyskanych
25 paź 20:14
Pawel: 3) dodatkowo punkty przegiecia, przedzialy monotoniczności , wklęsłości i wypukłości .
25 paź 20:15
olekturbo: 2)
| | x2−2x+2 | |
zamień sobie f(x) na y = |
| |
| | x | |
Licz pochodną. Znajdź ekstrema a potem liczysz na koncach przedzialu czyli f(1) i f(4)
3)
1) dziedzina
2) granica
3) miejsca zerowe i f(0)
4) pochodna
5) monotoniczność
6) ekstrema
7) asymptoty
8) tabelka
9) wykres
25 paź 20:17
olekturbo: Funkcja będzie miała asymptotę ukośną
25 paź 20:18
msuj: Ok dzięki za pomoc
25 paź 20:27