pytanie
Marek: Mam pytanie do specjalistów.. mam taki przykład w którym dziedziną jest zbiór (1, +∼) i
wyłączyłem z tego zbioru jeszcze −1 i 1 bo tak wynikało z równań. Czy podwójne wyłączenie tej
samej liczby (−1) jest wielkim błędem
25 paź 19:57
Saizou :
jest trochę bez sensu, ale błędem raczej nie jest, zapisałeś tak
(1,+
∞)\{−1,1}
25 paź 19:59
Marek: no tak
25 paź 20:00
Metis: Twoja dziedzina : D=(1,+∞)
Twoje rozwiązania: x=1 v x=−1 − oba nie należą do dziedziny, zatem twoje równanie nie ma
rozwiązań.
25 paź 20:01
Saizou :
czyli błędem nie jest
25 paź 20:01
Marek: a na kolokwium miałem za takie coś 0 pkt
25 paź 20:10
Saizou :
a z jakiej racji?
zapis A\B ⇒x∊A i ¬x∊B
czyli mamy zbiór (−1,+∞) i wywalamy z niego {−1,1} i jest to równoznaczne z napisaniem
(−1,∞)\{1} co jest równoznaczne (−1,1)∪(1,+∞)
25 paź 20:17
Marek: co oznacza ¬
25 paź 21:30
:): zaprzeczenie (nieprawda, że)
25 paź 21:34