zbiór + funkcje (analiza matematyczna)
bh: 1. Uzasadnić, że podana liczba jest niewymierna: tg1*
2. Określić dziedzinę naturalną oraz zbiór wartości podanej funkcji:
| | −1 | |
m(x) = |
| D = R, a zbiór wartości nie zgadza mi się z odpowiedzią. |
| | 1 + x2 | |
3. Mógłby ktoś wytłumaczyć o co chodzi w badaniu czy funkcje są "na" na przykładzie:
f(x) = sinx X = <0, 2π) Y = <−1, 1>
4. Zbadać monotoniczność funkcji:
a) h(x) =
√x{3}, R; // {3} to stopien pierwiastka
| | x2 − x1 | |
wyszło mi, że |
| // {3} to stopien |
| | √x2{3}2 + √x1x2{3} + √x1{3}2 | |
pierwiastka // gora jest dodatnia przy zalozeniu x1 < x2 ale co po srodku w mianowniku
b) g(x) = x
2 − 2x, (−
∞, 1> wyszlo mi ze (x2 − x1)(x2 + x1) − 2(x2 − x1) ale jak okreslic znak
z góry dziękuje!
Pawel: | | tgx + tgy | | 2tgx | |
1) tg(x+y) = |
| ⇒ tg2x = |
| |
| | 1 − tgx tgy | | 1 − 2tgx | |
jezeli tg 1 ∊ Q, to tg 2 takze i kolejno tg 4, tg 8, tg16 , tg32.
| | 1 | |
Jednak tg32 = tg(30 + 2), ale tg 30 = |
| − niewymierna, wiec tg 1 nie moze byc liczna |
| | √3 | |
wymierna.