.
Mmms: Czego jest to równanie? Okręgu, elipsy, hiperboli, czy paraboli?
−2x+y2−4y+6=0
Nic mi z tego nie wychodzi. Pomóżcie jak zacząć.
25 paź 19:26
misiak:
parabola odwrócona
25 paź 19:29
misiak:
x=0,5y2−2y+3
25 paź 19:29
Mmms: Dzięki za podpowiedz, ale sobie z tym nie poradzę
25 paź 19:33
misiak:

x=
√2x−2+2 lub x=−
√2x−2+2
25 paź 19:34
ICSP: parabola
25 paź 19:35
misiak:
można obliczyć wierzchołek:
x=0,5y
2−2y+3
| | −b | | 2 | | −Δ | | 2 | |
Δ=4−6=−2 yW= |
| = |
| =2 , xW= |
| = |
| =1 |
| | 2a | | 1 | | 4a | | 2 | |
W=(1,2)
punkt na osi oX: y=0 , x=3−−−−−−> (3,0) i z symetrii wykresu (3,4)
25 paź 19:40
Mmms: Ok, dziękuję. Teraz widzę jak to ma być, tylko musze zrozumieć jedną rzecz, ale to sobie sam
poradzę.
25 paź 19:46