Pierwiastki liczb zespolonych
Angren: Witam, mam do rozwiązania takie zadanie.
z6 = (2 + 4j)6
Problem pojawia się w momecie kiedy próbuję policzyć φ.
cosφ = 1/√5
sinφ = 2/√5
Jak wyznaczyć argument liczby zespolonej?
25 paź 19:21
Benny: z=6√(2+4i)6
Jednym pierwiastkiem będzie oczywiście 2+4i. Jak wiadomo, jeśli mamy n pierwiastków to tworzą
one n−kąt foremny.
w0=2+4i
w1=w0*(cos60o+isin60o)
w2=w1*(cos60o+isin60o)
i tak dalej
25 paź 19:36
Mila:
z6−(2+4i)6=0
(z3)2−[(2+4i)3]2=0
[z3−(2+4i)3]*[z3+(2+4i)3]=0 teraz z wzorów:a3−b3=..., a3+b3=..⇔
[z−(2+4i)]*[z2+z*(2+4i)+(2+4i)2]*[z+(2+4i)]*[z2−z*(2+4i)+(2+4i)2]=0⇔
z−2−4i=0 lub [z2+z*(2+4i)+(2+4i)2]=0 lub z+2+4i=0 lub [z2−z*(2+4i)+(2+4i)2]=0
dokończ sama
25 paź 19:39
Angren: Ślicznie dziękuję, to rozjaśnia sytuację

Cały czas próbowałem policzyć φ.
25 paź 19:43