oblicz
nickodeon : pomoże ktoś
oblicz x , jeżeli
\log7x=log72,5+4log72−log710
25 paź 19:21
Angren: Wzkazówka: loga(x⋅y) = logax + logay
25 paź 19:27
nickodeon : dzięki ale ja nadal nie wiem jak się do tego zabrac
25 paź 19:32
Eta:
x>0
| | 2,5*24 | |
log7x= log7 |
| ⇒ log7x=log74 ⇒ x= 4 |
| | 10 | |
25 paź 19:53
Angren: Zauważ, że masz podstawy logarytmu takie same (a=7). Tzn. możemy skożystać ze wzorów.
logax + logay = loga(x⋅y)
logax − logay = loga(xy)
No to krok po kroku:
log72,5 + log7{2} − log710 = log7(2,5 * 2) − log710 = log7(2,5 * 210)
Dalej już łatwo wyliczyć.
25 paź 19:55
Angren: Przepraszam, zgubiłem 4.
25 paź 19:57