Pomoże ktoś z tym?
Krzysztof: Na parkingu fabryki samochodów stało 71 aut w dwóch kolorch: czerwonym i granatowym. Samochodów
czerwonych było o 29 więcej nż granatowych. Ile samochodów czerwonych, a ile granatowych stalo
na tym parkingu?
25 paź 19:20
pumba : To takie wlasnie zadanie z gimnazjum
Wiec sprobuje może
x− ilość samochodow granatowyxh
x+29 iolosc samochodow czerwonych
x+x+29=71
2x=71−29
2x= 42
x=21
wiec 21 samochodow granatowych stało na parkingu
x+29=21+29=50
wiec 50 samochodow czerwonych stało na parkingu
25 paź 19:25