rozwiaz rownanie
nabuhodonozor: 22x * 9x − 2* 63x−1 + 42x−1 * 34x−2 = 0
25 paź 19:18
Pawel: 2
x = a
3
x = b
6
x = 2
x * 3
x = a*b
dodatkow
6
3x−1 = 6
3x / 6
2
2x = (2
x)
2 = a
2
9
x = (3
2)
x =(3
x)
2 = b
2
4
2x−1 = 4
2x / 4 = 2
4x / 4 = a
4 / 4
3
4x−2 = 3
4x /3
2 = 3
4x /9
Wyrazenie przyjmuje postac
a
2 * b
2 − 2*(ab)
3 / 6 + a
4 / 4 * b
4 / 9 =
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(ab)2 − |
| (ab)3 + |
| (ab)4 = |
| (ab)2 * ( 36 − 12ab + ab2 ) = |
| | 3 | | 36 | | 36 | |
| | 1 | |
= |
| (ab)2 * ( ab − 6 )2 = 0 ⇔ ab = 0 v ab = 6 ⇔ 6x = 0 v 6x = 6 |
| | 36 | |
6
x = 0 − brak rozwiazan
6
x = 6 =6
1 ⇔ x = 1
odp x = 1
25 paź 19:32
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
22x*32x−2* |
| *63x+ |
| *24x*34x* |
| =0 |
| | 6 | | 4 | | 9 | |
| | 1 | | 1 | |
62x− |
| *63x+ |
| *64x=0 /*36 i 6x=t, t>0 |
| | 3 | | 36 | |
t
4−12t
3+36t
2=0 ⇒ t
2(t
2−12t+36)=0 ⇒ t
2(t−6)
2=0
t=6 >0 to 6
x=6 ⇒
x=1
25 paź 21:21
nabuhodonozor: dzięki !
25 paź 22:26