pomoc
Mmms: Proszę o potwierdzenie:
x
2−4y
2+16y−20=0
Wykresem tego równania jest elipsa?
Jeśli tak to czy długość półosi wielkiej a=2
√7
długość półosi małej b=
√7
ognisko c=
√21

25 paź 18:46
ICSP: To nie jest elpisa.
25 paź 18:48
Mmms: Czyli jest to hiperbola, punkty a i B tak jak napisałem, a punkt c=
√35 
25 paź 18:51
ICSP: c ?
Myślałem, ze równanie hiperboli to :
25 paź 18:53
Mmms: Zgadza się, ale po przekształceniu można doprowadzić do wzoru w postaci hiperboli. Jeżeli to
nie hiperbola, to co?
25 paź 18:55
ICSP: to jest hiperbola. Po prostu nie rozumiem co oznaczasz przez c?
25 paź 18:56
Mmms: odległość ogniska od środka symetrii może obliczyć z zależności: c2 = a2 + b2
25 paź 18:58
ICSP: czyli przez c rozumiesz ognisko.
c2 = a2 + b2 = 5
25 paź 19:00
Mmms: Tak, przynamniej tak gdzieś widziałem, tylko dlaczego 5, skoro a=2√7
b=√7
To c=√35
25 paź 19:02
ICSP: sprawdź obliczenia
25 paź 19:03
Mmms: Proszę o podpowiedź, gdzie zrobiłem błąd. Nie mogę się doszukać
25 paź 19:10
ICSP: daj obliczenia
25 paź 19:32
Mmms: x
2−4y
2+16y=20 /:4
W obliczeniach mianem błąd, ale mimo wszystko c nie wychodzi 5 tylko c=
√45
25 paź 19:44
ICSP: −(y + 2)2 = −y2 −4y −4
25 paź 19:46
Mmms: Ok, dzięki. Głupi błąd, a zniszczył wynik.
25 paź 19:51