Rownanie ogolne.
Admatix: Napisz równanie ogólne prostej l równoległej do prostej:
k: 12x + 13y − 1 = 0 i przecinającej oś OX w punkcie P(6;0)
25 paź 18:39
GIGANT: prosta l równoległa do prostej k
1. Zamień równanie prostej k z ogólnej na kierunkową ( wyznacz y )
2. Jeśli prosta l ma być równoległa do prostej k, to musi mieć ona taki sam współczynnik przy x
jak prosta k.
3. Masz podany punkt przez który przechodzi, podstawiasz do wzoru funkcji l, liczysz ostatnią
niewiadomą i masz wynik.
25 paź 19:06
Mila:
m||k i (6,0)∊m
3+D=0
D=−3
25 paź 20:27
pigor: ..., albo tak: ;
l:
12(x−6)+
13(y−0)= 0 ⇔
12x+13y−3=0 i koniec, a jeśli np.
jest to test i nie ma takiej postaci, to dalej /*6 ⇔
3x+2y−18=0. ...
25 paź 20:59
Admatix: Dziękuje
26 paź 17:07