gotowce !! proszę
............: 1) Znajdź liczbę odwrotną do liczby 1,2(3). Wynik przedstaw w postaci ułamka zwykłego o
liczniku i mianowniku całkowitym
2)znajdź liczbę odwrotną do 2−√3. wynik przedstaw w postaci ulamka zwyklego o wymiernym
mianowniku.
3) wyznacz dziedzinę funkcji liniowej , która spełnia warunki f(1)=4 oraz f(−2)=−11
4) Wyznacz wartość parametru m dla którego proste k i l są równoległe k:y=(m2+6)x+2,
l:y=5mx−1
25 paź 18:35
pumba : Już w ginanzjum nas ucza ze dziedzina funcji liniowej jest zbior wszystkich liczb
na razie w innych nie pomoge
25 paź 18:47
5-latek: W zadaniu nr 3 pewnie chodzi o wzor funkcji liniowej
Masz dwa punkty A=(1,4) i B=(−2 11)
czyli zastosuj wzor
| y−y1 | | y2−y1 | |
| = |
| i masz wzor tej funkcji |
| x−x1 | | x2−x1 | |
Zadnie nr 4
Wspolczyniki kierunkowe prostych musza być rowne
a
1=a
2
wiec m
2+6=5m to m
2−5m+6=0 (rozwiąż to
Zadanie nr 2
Poczytaj sobie co nazywana liczba odwortna
26 paź 10:02
5-latek: x=1,233333 .....
10x=12,333333
−x= 1.233333
9x=11,1 (mnożymy przez 10
90x=111
| | 1 | | 1 | | 30 | |
liczba odwrotna do x jest liczba |
| wie |
| = |
| |
| | x | | x | | 37 | |
26 paź 14:00