Równanie wykładnicze
Loogen: Jak zabrać sie za takie równanie ?
51+3+5+7+...+(2x−1)=(0,2)100−20x
25 paź 18:07
sushi_gg6397228:
policz sumę po lewej stronie
25 paź 18:10
Loogen: hm ale mam do czynienia z ciągiem arytmetycznym czyli
| | a1 + an | |
korzystałbym ze Wzoru Sn= |
| x n |
| | 2 | |
i co w takim razie bedzie moim n ?
25 paź 18:19
Eta:
0,2= 5
−1
1+3+5+...+(2x−1) −−− suma ciągu arytm.
| | an−a1 | |
a1=1 r= 2 , an=2x−1 i n= |
| +1= ...=x |
| | r | |
równanie przybiera postać :
5
x2= 5
−100+20x ⇔ x
2−20x+100=0 ⇔ (x−10)
2=0 ⇔
x=10
25 paź 18:36
Loogen: Wielkie dzięki za pomoc
25 paź 18:43
Eta:
25 paź 18:44