Znajdź wierzchołek trójkąta prostokątnego
Mateusz: W trójkącie prostokątnym ABC(∡abc=90) dwa wierzchołki mają współrzędne a(4,−5) i C(−8,5).
wyznacz współrzędne wierzchołka B, wiedząc, że pole trójkąta ABC jest równe 61.
25 paź 17:57
Mateusz: Oznaczyłem sobie punkt B(x,y) i napisałem wektory CB=[x−8,y−5] i AB=[x−4,y+5] AC=[−12,10]
AB=[x−4,y+5] Próbowałem to zrobić z zależności, że wektor AB i BC są prostopadłe oraz ze wzoru
na pole trójkąta (P=0,5*abs(AB,AC) i wychodzi mi układ równań abs(20+12y+10x)=122 i
x2+y2+4x−57=0. Jednak nie chce mi wyjść wynik i nie wiem czy to wg jest dobra metoda
(abs=moduł)
25 paź 18:07
ax:

policzysz długość podstawy ... policzysz wysokość ... dalej już chyba wiesz
(uwzględnij wszystkie możliwe położenia)
25 paź 18:21
ax:
|AC|=
√144+100=2
√61
a więc h=
√61
i wszystko jasne
25 paź 18:47
Mateusz: Bardzo dziękuję

, tyle z tym kombinowałem, a wyszło, że można to zrobić tak prosto
25 paź 19:05
ax:

... bo ja leniwy jestem
25 paź 19:11