?
Artur: Przypomni mi ktoś ten wzór redukcyjny?
np sin750stopni=sin(8*90+30stopni)= i co tutaj dalej było. Jaka zasada. Pozdrawiam.
25 paź 17:47
sushi_gg6397228:
kasujesz co 360 stopni
sin (360o +x)= sin x
25 paź 17:49
Artur: Zawsze sobie mogłem to robić dla 90 stopni i to było dla mnie bardzo proste. Miałem wszystko w
jednym wzorze. Hm...jak to było.
25 paź 18:13
pumba : Można było zrobić na 90 o
tutaj masz k=8 wiec k jest parzyste zatem funkcja pozostaje niezmieniona
sin750= sin(8*90+30)=sin30
jeśli k byłoby nieparzyste to funkcje zamieniasz na kofunkcje danej fukcji
25 paź 18:27
Artur: Dziękuję.
25 paź 18:28