Rozwiąż równanie:
yolo00: Rozwiąż równanie:
2. −3|x|=18
Proszę o całe rozwiązanie, wyniki znam. 2−gie faktycznie jest sprzeczne?
25 paź 17:33
sushi_gg6397228:
a jakis własny wkład w to zadanie ?
25 paź 17:33
yolo00: W 1 wychodzi mi 2, albo w drugim przypadku:
2x−1=−3
2x=−2
x=−1
i to jest raczej źle, ale nie wiem jak mam zrobić żeby wyszło to −2
A w 2:
−3x=18 lub −3x=−18
x=−6 lub x=6
A ma wyjść równanie sprzeczne.
Pomoże ktoś?
25 paź 20:10
sushi_gg6397228:
a kto kazal opuszczac wartosc bezwzgledna ?
25 paź 21:04
yolo00: Ok, więc jak to rozwiązać bez opuszczania? Bo kompletnie nie mam pojęcia.
25 paź 22:08
sushi_gg6397228:
najpierw wykonac elementarne działania jak pozbycie sie "3" z mianownika, wiadome na jedna ,
niewiadome na druga
25 paź 22:10
Metis: 2). dla x≥0 masz −3x=18
dla x<0 masz −3*(−x)=18 ⇔ 3x=18
Analogicznie w 1).
25 paź 22:10
azeta: −3|x|=18 => |x|=−6, co wtedy?
25 paź 22:24
yolo00: dla x≥0
2|x|−1=3
2|x|=4
|x|=4/2
|x|=2
|x|=2
dla x<0
2|−x|−1=3
2|−x|=4
|−x|=4/2
|−x|=−2
Dobrze rozumuję?
25 paź 22:31
sushi_gg6397228:
2|x| −1 = 3
2|x|= 4
|x|= 2
x= 2 v x=−2 koniec liczenia
25 paź 22:32
yolo00: Ok, zrozumiałem. Resztę przykładów zrobiłem dobrze. Dziękuję wam

!
25 paź 22:43
PW: Panuje schemat myślowy: "wartość bezwzględna − rozbijamy na przedziały". I chociażby nie
wiem jak było to zbędne, to schemat zwycięża.
Drugi "piękny" schemat to "funkcja kwadratowa − delta".
25 paź 23:49