wart bezw
bartek: |√2 −1 | = ?
25 paź 17:06
5-latek : =√2−1
25 paź 17:07
5-latek :
25 paź 17:07
bartek: to dlaczego w przykładzie |√2−3| = 3 − √2 ?
25 paź 17:12
adam: zobacz
√2 < 3
a, 3 > √2
25 paź 17:14
adam: przy czym moduł > 0
25 paź 17:14
5-latek : Patrzysz sobie na pierwiastki i stwierdzasz z etak musi być zawsze ? tak?
√2≈1,41 a 1,41−3<0 wiec teraz zastosuj definicje wartości bezwzględnej i będziesz wiedział
dlaczego |√2−3|= 3−√2
ja ide na wybory
25 paź 17:15
adam: inaczej ujmując
|√2 − 3| < 0
to
|−(√2−3)| = |−√2 + 3 | = −√2 + 3
25 paź 17:16