Zbiór wartości
licealista: Zbiorem wartości funkcji f(x)=|4sin(2x)−3| jest:
a) <0;3>
b) <0;4>
c) <0;7>
d) <0;8>
Funkcja sin 2x przyjmuje wszystkie wartości w przedziale <−1;1> dlatego:
a) dla sin2x=−1 f(x)=|−7|=7
b) dla sin2x=1 f(x)=|1|=1
c) dla sin2x=0 f(x)=|3|=3
Stąd mogę się domyślić, że prawidłowa odpowiedź to C. Jak to prawidłowo uzasadnić, żeby nie
było wątpliwości, że to potrafię?
25 paź 17:03
licealista: zapomniałem napisać, że dla sin2x=3/4 f(x)=0
25 paź 17:05
5-latek :

To jest wykres tej funkcji
25 paź 17:11