zbadaj zbieżność ciągów stosując twierdzenie o c. monotonicznym i ograniczonym
olek321: zbadaj zbieżność ciągów:
a) a1 = a >0, an+1 = ln (1 + an)
b) u0 = a, v0 = b, a>b>0 oraz un+1 = √un vn , vn = un + vn2
25 paź 16:55
olek321: ktoś coś?
25 paź 18:41
zombi: a) Indukcja + obustronnie exp()
b) przyda się nierówność między średnią arytmetyczną i geometryczną
25 paź 18:49
olek321: co to jest exp()?
25 paź 18:58
zombi: eksponenta funkcja, a inaczej chodzi nam o, to że jeśli mamy daną równość np.
x = 2 to / exp()
da nam
ex = e2. Czyli lewa strona równości i prawda przechodzą to wykładników. Natomiast liczba
potęgowana to e.
25 paź 19:10
olek321: czyli jak zacząć to liczyć?
25 paź 19:11