Rozłóż wielomian na czynniki
ETE: x3 + 3x2 − 9x − 2
25 paź 16:53
sushi_gg6397228:
szukaj dzielników wyrazu wolnego i to beda podejrzane liczby, które mogą wyzerowaćwielomian
25 paź 17:00
Mariusz:
1+3−9−2=4−11=−7
8+12−18−2=0
x1=2
1. Nie zawsze znajdziesz pierwiastek wśród dzielników wyrazu wolnego
2. Sprawdzanie dzielników nie musi być szybsze
niż metoda rozwiązywania równań trzeciego stopnia
25 paź 17:12
pigor: ..., np. tak :
w(x)=
x3+3x2−9x−2 i w(2)=0 ⇒ w(x)= x
3−2x
2+5x
2−10x+x−2=
= x
2(x−2)+5x(x−2)+1(x−2)= (x−2) (x
2+5x+1)= i rozkładaj teraz
trójmian x
2+5x+1 "deltą" lub tak : = x
2+2*2,5x+6,25−5,25 = (x−2,5)
2− 5,25=
= (x−
52)
2−(
12√21)
2= (x−
52−
12√21) (x−
52+
12√21) ,
a więc
w(x)=
(x−2) (x−52−12√21) (x−52+12√21) − szukany rozkład. ...
25 paź 21:29