długość między środkami okręgów
hrefna: Przekątna podzieliła prostokąt o wymiarach 5 x 12 na dwa trójkąty.
Oblicz odległość między środkami okręgów wpisanych w te trójkąty.
Jak się do tego zabrać? Umiem jedynie zrobić rysunek, dalej nie wiem co
25 paź 16:29
Aga1.: Najpierw oblicz długość przekątnej prostokąta i promień okręgu wpisanego w trójkąt
25 paź 16:33
hrefna: ok, dzięki. Jak policzyć promień okręgu?
25 paź 16:40
misiak:

a=5,b=12 −−−>d=13
szukana długość jest długością przekątnej prostokąta o bokach 1 i 3 ,
jest równa
√10
25 paź 17:01
misiak: poprawka w obliczeniach: liczymy przekątną prostokąta o wymiarach: 1i 8 ;
otrzymujemy √65
25 paź 17:09
misiak:
można połowę szukanej długości obliczyć z "różowego" trójkąta
x
2=2
2+(3,5)
2
25 paź 17:12
hrefna: dziękuję bardzo
25 paź 17:21
Eta:
| | 12+5−13 | |
|AC|=d=√121+52=13 , to r= |
| = 2 |
| | 2 | |
x= 5−2r =1 i y= 12−2r= 8 to
|OS|=
√12+82=
√65
25 paź 19:15
pumba : takie zadanie może być w gimnazjum ?
25 paź 19:17
Eta:
Może też być i na maturze
25 paź 19:25
pumba : dziekuje za odpowiedz
25 paź 19:27