Policz całkę
M.: ∫xe
x dx − od 0 do
∞, nie wiem jak to tu napisać.
Doszłam do takiego momentu i mam problem z policzeniem granicy:
u=x dv=e
x dx
du= dx v=e*x
∫xe
x dx = xe
x − ∫e
x dx= xe
x − e
x
∫ (0 do
∞) xe
x dx = lim R→
∞ (∫(0 do R) xe
x dx = lim R→
∞ (Re
R − e
R +1)= ? widzę, że mam
∞−
∞,
ale może gdzieś się pomyliłam, bo dopiero co zaczęłam całki i trochę się gubię... Proszę o
pomoc
25 paź 15:36
M.: powinno być v=e
x, ale dalej już jest ok
25 paź 15:39
Saizou :
Wynik całkowania możesz sprawdzić różniczkując otrzymaną funkcję pierwotną, w wyniku powinnaś
otrzymać funkcję podcałkową.
(xex−ex)'=ex+xex−ex=xex czyli jest ok
punktem osobliwym jest ∞, zatem
∫0∞xex dx=limR→∞∫0Rxex dx=limR→∞[xex−ex]0R=lim{R→∞}ReR−eR=
limR→∞eR(R−1)=∞
25 paź 16:06
M.: Dziękuję bardzo
25 paź 16:22