granica ciagu
grzes: an=3√n3+n2−n
Mnie wychodzi 0, ale sprawdzałem na wolframalpha i tam wynik to 1/3. Jak do niego dojść?
25 paź 15:24
25 paź 15:30
grzes: Dzięki!
| | 1+3+5+...+(2n−1 | |
A co będzie w tym: an= |
| −n |
| | n+1 | |
licznik to suma c. arytm.
| | 1+(2n−1) | | 1 | |
an= |
| *n*(n+1)−n=n3+n2−n= |
| →∞ Tak? |
| | 2 | | 0 | |
25 paź 15:46
Aga1.: | 1+2n−1 | | 1 | | n2 | | n(n+1) | |
| *n* |
| −n= |
| − |
| = |
| 2 | | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
25 paź 16:06
25 paź 16:10
25 paź 16:11
grzes: Ta druga wersja mam nadzieję jest poprawna
25 paź 16:11
Aga1.: Tak.
25 paź 16:12
grzes: Dziękuję za pomoc
25 paź 16:15