rozwiazac równanie (wykładnicze)
niecwiec: W przykładzie
4
x−1 + 0,5
1−x = 0,25
−x − 4
doszedłem do takiego wyniku:
jak to rozwiązać dalej o ile doszedłem do dobrego równania ?
25 paź 15:23
Pawel: x = ln2(8/3)
25 paź 15:24
Pawel: log2(8/3)*
25 paź 15:25
25 paź 15:27
niecwiec: w odp. znalazłem że x=1
25 paź 15:50
Aga1.: Dostałeś wskazówkę, teraz podstaw za 2
x=t , t>0 i rozwiąż równanie kwadratowe
wylicz t
i podstaw z t i wylicz x
25 paź 15:54
niecwiec: sory nie wiem czy się domyślłaś ale zrobiłem już wcześniej wszystko co napisaliście i wyszło mi
| | 8 | | 8 | |
jedno t sprzeczne a drugie t= |
| czyli jak mniemam napisałem już 2x = |
| więc nie |
| | 3 | | 3 | |
mam pojęcia dlaczego dalej nie wychodzi tak jak w odpowiedziach czyli x=1
25 paź 16:18
Aga1.: sprawdzenie
gdy x=1
to 40+0,50=4−4 , 1+1=0 sprzeczność,
czyli 1 nie jest rozwiązaniem
25 paź 16:28
niecwiec: najwidocznie autor zbioru się pomilił dzieki za pomoc whateva
25 paź 16:34
misiak:
gdyby zamiast sumy po lewej była różnica to x=1 będzie rozwiązaniem
25 paź 16:46