szeregi
tomek: Zbadaj zbieznosc szeregu:
Jakis pomysl ?
25 paź 15:02
25 paź 15:17
tomek: Tak probowalem ale dla n=2 jest sprzecznosc
25 paź 15:38
ICSP: Zbieżność możemy badać od pewnego momentu.
25 paź 15:41
tomek: Mozesz jasniej ?
25 paź 15:57
:): po prostu dla n≥3
1≤lnn
więc
| 1 | | lnn | | 1 | | lnn | |
| ≤ |
| więc ∑n=3 |
| ≤∑n=3 |
| |
| √n | | √n | | √n | | √n | |
| | 1 | |
a szereg ∑ |
| jest rozbieżny |
| | √n | |
25 paź 16:00
Saizou :
co to za różnica czy zbadamy szereg który sumuje wyrazy a1+a2+a3+...+an
czy też wyrazy a3+a4+...+an
na zbieżność to i tak nie wpływa
25 paź 16:00
ICSP: Czy w ogóle [tomku]] wiesz co oznacza, że dany szereg jest zbieżny albo rozbieżny ?
25 paź 16:08
tomek: Chyba wiem, dzieki
25 paź 17:41