matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Fukcja wykładnicza
Michał:
Rozwiąż równanie: 5
3x
− 7*5
1+2x
+11*5
2+x
−625=0
25 paź 14:58
Eta:
5
x
=t, t>0 t
3
−35t
2
+275t−625=0 ⇒ (t−5)
2
(t−25)=0⇒ t=5 v t= 25 5
x
=5 v 5
x
=25
x=1 v x= 2
25 paź 15:24