przekątne
żarówka:

Punkty A=(−2,4), B=(−2,−2), C=(5,−3), D=(1,4) to wierzchołki czworokąta.Oblicz współrzędne
przecięcia przekątnych tego czworokąta.
To jest zadanie z którym mam kłopoty. Narysowałam do tego rysunek (ten u góry), wiem że
odpowiedź wynosi:(0,2), podejrzewam że muszę rozpisać tu układ równań. Czy ktoś mi pomoże?
Wiem że dla wielu to banał zapewne, ale dla mnie nie:(
9 gru 21:46
Godzio: pomoge
9 gru 21:46
Godzio:
dokładnie tak jak napisałeś , układy równań

trzeba policzyć 2 proste: BD i CA więc
BD:
−2=−2a+b
4=a+b −
−−−−−−−−−−−−−−
−6=−3a
a=2
b=2
y=2x + 2
CA:
4=−2a+b
−3=5a+b −
−−−−−−−−−−−−−−−−
7=−7a
a=−1
b=2
y=−x+2
teraz liczymy punkt wspólny czyli:
y
DB = y
CA
2x + 2=−x+2
3x=0
x=0
podstawiamy do byle jakiej prostej
y=−x+2=0+2=2
S(0,2)
9 gru 21:54
Godzio:
dokładnie tak jak napisałeś , układy równań

trzeba policzyć 2 proste: BD i CA więc
BD:
−2=−2a+b
4=a+b −
−−−−−−−−−−−−−−
−6=−3a
a=2
b=2
y=2x + 2
CA:
4=−2a+b
−3=5a+b −
−−−−−−−−−−−−−−−−
7=−7a
a=−1
b=2
y=−x+2
teraz liczymy punkt wspólny czyli:
y
DB = y
CA
2x + 2=−x+2
3x=0
x=0
podstawiamy do byle jakiej prostej
y=−x+2=0+2=2
S(0,2)
9 gru 21:55
żarówka: Wielkie podziękowania z mojej strony Godzio− fajnie mi to rozpisałeś

wielkie dzięki!
9 gru 21:58