wyznacz okres podstawowy funkcji
olga: wyznacz okres podstawowy funkcji y = |sin x| + |cos x|
25 paź 14:38
PW: f(x) = |sinx| + |cosx|
Tego nie umiem, ale umiem wyznaczyć okres funkcji f2(x)
25 paź 14:43
olga: jak?
25 paź 14:46
misiak:
| | π | |
rysunek podpowiada, że będzie to |
| |
| | 2 | |
25 paź 14:55
misiak:
f(x)=|sinx|+|cosx|
| | π | | π | |
f(x+t)=|sin(x+ |
| )|+|cos(x+ |
| )|=|cosx|+|−sinx|=|cosx|+|sinx| |
| | 2 | | 2 | |
trzeba by jeszcze pokazać, że to najmniejsza liczba o tej własności
25 paź 15:00
PW: Tak, jak rysunek zrobiła maszyna. Uczeń na egzaminie nie ma takiej możliwości.
Pomyśl, olgo, ile to jest (|sinx|+|cosx|)2
25 paź 15:16
olga: 1 + 2|sin x cos x|?
25 paź 15:25
PW: A gdy "wciągniesz dwójkę między kreski" to ...
25 paź 15:27
olga: 1 + | sin 2x |
25 paź 15:31
olga: i wtedy jest okres podstawowy π2?
25 paź 15:35
PW: No i mamy
Czy znamy okres f(x)?
25 paź 15:46
olga: taki sam?
25 paź 16:22
misiak:
y=sinx ma okres 2π
y=sin
2x ma okres π
25 paź 17:17
olga: to ja już nie rozumiem...
25 paź 17:22
misiak:

wygląda na to, że nie można tak uogólniać
25 paź 17:28
olga: w takim razie jaki będzie okres mojego f(x)?
25 paź 17:31
25 paź 17:36
olga: czyli z tego że moje f2(x) ma okres π2 wynika to, że f(x) ma taki sam czy nie? no bo
wtedy po prostu te "brzuszki" będą niższe, tak?
25 paź 17:41
PW: | | π | |
Skoro wartości f2(x) powtarzają się co |
| , to wartości √f2(x) = |f(x)| też powtarzają |
| | 2 | |
| | π | |
się co |
| . W tym wypadku √f2(x) = f(x), bo funkcja f(x) jest z definicji nieujemna. |
| | 2 | |
misiak, nie mąć w głowie, nic nie "uogólniałem". Powtarzam: nie trzeba przy takich
dowodach posługiwać się wykresami, które rysuje program.
26 paź 00:04