Równanie, liczby zespolone
Znawcaliczb: Porównując części rzeczywiste i urojone obu stron równania znaleźć jego rozwiązanie:
z3=1
z3−1=0
(z−1)(z2+z+1)=0
(x+iy)(x2+2ixy+i2y2+x+iy+1)=0
(x+iy)(x2−y2+x+1+2ixy+iy)=0
co dalej?
25 paź 14:28
PW: Polecenie było inne:
− Porównaj części rzeczywiste i urojone obu stron równania
(x+iy)3 = 1
25 paź 14:46
Znawcaliczb: i co dalej jak rozpisze to będę miał
x3+3ix2y−3xy2−iy3=1
25 paź 14:53
PW: Widzisz po prawej jakąś część urojoną?
25 paź 14:55
Znawcaliczb: x3−3xy2=1
3x2y−y3=0
?
25 paź 15:01