rozwiązać równanie
niecwiec: witam oto przykład z którym męcze się już trochę:
9x + 5* 3x−0,5 = 2
25 paź 14:00
J:
podstaw: 3
x = t i t > 0
25 paź 14:02
niecwiec: ok, podstawiłem i rozwiązałem i wyszło mi:
3x = −2 * 30,5 v 3x = 3−0,5
czyli rozwiązaniem będzie x = −0,5, ale jak opisać to co mi wyszło po lewej stronie ? nie
zawiera się w zbiorze, dziedzinie ? sprzeczne?
25 paź 14:14
J:
tak .. pierwsze równanie jest sprzeczne
25 paź 14:18
niecwiec: a możesz mi jeszce powiedzieć co mogę zrobić z takim czymś :
25 paź 14:39