lagorytmy i funkcja wykładnicza
tofik: Witam, bardzo proszę o rozwiązanie tych zadań, z góry dziękuje.
1. Wiedząc że log2=0,30 i log3=0,48 oblicz: log623
2. Przyjmując że a= log310 i b=log35, wyraź za pomocą a i b wartość logarytmu: log3500
3. Zapisz za pomocą jednego logarytmu wyrażenie: 2loga2
4. Oblicz: 2log36−log34
9 gru 21:31
Basia:
ad.1
log(623) = log203 = log20−log3 = log(2*10)−log3 =
log2+log10−log3=0,30+1−0,48 = 0,82
ad.2
log3500 = log3(5*100) = log35 + log3100 =
log35+log3(102) = log35+2log310 = b+2a = 2a+b
ad.3
2loga2 = log2(22) = loga4
ad.4
2log36−log34 = log3(62}−log34 = log3364 = log39 = 2
9 gru 21:42