Pomóżcie!!: Maciek ma banknoty o nominałach 100 i 10 zł, razem 9 banknotów.Policzył,że gdyby
banknotów stuzłotowych było tyle co dziesięciozłotowych ,a dziesięciozłotowych tyle ,co
stuzłotowych ,to w sumie miałby o 90 zł.więcej .Ile pieniędzy ma Maciek
27 paź 18:55
marcin: x-liczba 100-złotówek
y-liczba 10-złotówek
z-liczba pieniędzy
{100*x+10*y=z
{x+y=9
{100*y+10*x=z+90
wydaje mi sie że trzeba rozwiązac taki układ z trzema niewiadomymi
27 paź 19:18
pipi: X ---- ilość 100- zł
Y ---- ilość 10-zł
X+Y =9
układamy drugie równanie
100Y +10X= 100X +10Y +90 czyli
90Y - 90X =90 <=> Y -X = 1
teraz rozwiąż układ równań
X+Y=9
Y -X=1
wyjdzie że x=4 y=5 czyli 4---100zł 5 ---- 10zł i
i to już odp

możesz sobie sprawdzić
27 paź 19:21
Pomóżcie!: Dziękuje
27 paź 19:28
pipi: marcin nie z trzema tylko z dwoma tym razem się rewanżuję

i pozdrawiam
27 paź 19:59