Granica ciągu
ciapek: Granica ciągu
an=9n−8n+1
Jaką metodą to obliczyć?
25 paź 13:40
Kacper:
limn →∞ an =+∞
25 paź 13:48
ciapek: Tak, znam odpowiedź, ale nie wiem jak obliczyć tę granicę.
25 paź 13:55
Kacper:
Zajmij się granicą ciągu bn=9n−8n
25 paź 14:15
25 paź 14:17
ciapek: Czyli 9n*(1 − 0)=9n →∞
25 paź 14:48
Kacper:
No zapis nie dobry, ale wniosek tak.
25 paź 14:52
ciapek: Ok, dziękuję
25 paź 14:56
ciapek: | | nn | |
Mam jeszcze jedną prośbę, mógłbyś wytłumaczyć dlaczego lim |
| →∞ |
| | 2n*n! | |
25 paź 15:12
Kacper:
Wystarczy pokazać, że dla pewnego k, jeśli n>k zachodzi n
n>2
n*n!
25 paź 17:33